Ceyda Turan
Diyetisyen
ceydaturan@marmarapost.com
Vücut ağırlığı, sağlığımızı birçok yönden etkileyebilir fakat tek başına genel sağlık durumunu değerlendirebileceğiniz bir ölçüt değildir. Vücut ağırlığı büyük bir yapbozun yalnızca bir parçasıdır. Bireyin ¢mükemmel¢ veya ¢hedef¢kilo olarak düşündüğü kilo vücudunuz için gerçekçi veya sağlıklı olmayabilir. Günümüzde sosyal medyaaracılığıyla her gün gerçekçi olmayan güzellik ve ideal vücut algısına maruz kalmanın etkisi ile vücut memnuniyetsizliği, kendini başkalarıyla karşılaştırma gibi sağlıksız düşüncelere kapılabiliyoruz. Tüm insanları kapsayan¢ideal¢bir vücut ağırlığı yoktur. Herkesin farklı bir vücut tipi, boyu, yaşı, yağ dağılımı, kas kütlesi ve kemik kütlesi vardır. Ancak bunların tamamı değerlendirilerek bireyin sağlıklı kilo ağırlığı belirlenebilir. Ağırlığın boyun karesine oranı (BKI) , bel-kalça oranı, vücut yağ yüzdesi, sağlıklı bir ağırlık için kullanılan ölçüm kriterlerindendir.
Bireysel veya bir uzmanla kilo verme sürecine girdiyseniz motivasyonunuzu yükseltmek için gerçekçi kilo hedefleribelirlemelisiniz. Gerçekçi olmayan hedefler hem kişiyi yorar hem de sürecin sürdürülebilir olmamasına neden olur.Kilo verme sürecinde sağlıklı davranışlar kadar sağlıklı düşünce yöntemi de önemlidir. Kilo verme fikrini takıntı haline getirmeniz sizi sağlıksız düşüncelerin yönlendirdiği ve kilo verme süreci için hiçte doğru olmayan durumlara götürecektir. Günde birkaç kez tartılmak, yiyeceklerin kalorisine odaklanmak, kalorili besinler yediğinde kendini suçlu hissetmek gibi durumlar sağlıklı kilo verme sürecinin bir parçası olamaz.
Kilo verme sürecinde hedefiniz yalnızca kilo vermek değil, sağlıklı bir beden ve optimal sağlığa ulaşmak olmalıdır.
HER GÜN TARTILMAYI BIRAKIN !
Vücut ağırlığınız hiçbir zaman hayatınızın odak noktası olmamalı. Diyet yapıyor olmanız her gün tartılmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Her gün tartılmak, stresinizi artırırken beklediğiniz sonucu göremediğinizdeki üzüntü tüm gününüzü etkileyebiliyor. Hatta moral bozukluğu diyeti bozma ihtimalinizi arttırabiliyor. ¢Sürekli tartılmam gerekiyor¢ gibi sağlıksız düşüncelerle diyet sürecini kendiniz için bir stres faktörü haline getirmeyin. Sağlığınız ve hedefiniz için çabaladığınız bir süreçte olduğunuzu kendinize her fırsatta hatırlatın ve sağlıklı kilo takibi için haftada 1 gün tartılmanız yeterli olacaktır, fazlası sürecinizi olumsuz etkileyebilir.
Tartı sonucunuzu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Seyahat, kabızlık- ishal, regl dönemi, günün geç saatlerinde tartılmak, bir gün önce yapılan yoğun egzersiz gibi durumların tartı sonucunuzu olumsuz etkileyebileceğini unutmayın. Tartı sonucunuzu değerlendirirken bu durumları göz önünde bulundurduğunuzda süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Doğru tartı sonucu için, her zaman aynı tartıda, sabah aç karnına, tuvalete çıktıktan sonra, ince kıyafetlerle, tartı düz ve sert bir zeminde iken tartılmalısınız.