Çağrı Gürol
Çevre Mühendisi
cagrigurol@marmarapost.com
Geleceğimiz Tehtit Eden İklim Değişikliğinin : Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları……
Dünya üzerindeki iklim değişikliği, dünyanın iklim sistemi meydana gelen uzun süreli sıcaklık değişikliklerini ifade eder. Bu değişiklikler, genellikle atmosferdeki sera gazlarının( Su buharı (H2O), karbondioksit (CO2), nitröz oksit (N2O), metan (CH4) ve ozon (O3) başlıca sera gazlarıdır.) artışıyla ilişkilidir ve bu gazların nedeni olduğu sera etkisi nedeniyle dünya çapındaki sıcaklık artışına yol açar. İklim değişiklikleri, çeşitli etkileri beraberinde getirir ve dünya üzerinde ekosistemleri, deniz suyu sıcaklıkları, hava sıcaklıkları, su kaynakları ile insan etkiler.
İklim değişikliğinin ana nedenleri arasında mevcut olanlar:
- Fosil Yakıtların Kullanımı: Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların yanması atmosfer sera gazlarının (örnek, karbonhidrat ve metan) salınmasına neden olur. Bu gazlar, sera etkisine katkıda bulunarak dünya sıcaklığının artmasına yol açar.
- Orman Tahribatı: Ormanların kesilmesi ve yanması, karbon depolamanın kesilmesi ve atmosferde daha fazla bileşiğin salınmasına neden olur.
- Sanayi Süreçleri: Endüstriyel üretim sırasında sera gazları salınabilir.
- Tarım Uygulamaları: Tarım sektöründe, sera gazlarının çoğalmasına katkı bulunabilir, özellikle metan gazı açığa çıkar.
- Artan Nüfus ve Kentleşme: Hızla artan nüfus ve şehirleşme, enerji talebini ve sera salınımını sağlayabilir.
İklim koşullarının etkileri yaşanabilir:
- Sıcaklık Artışı: Dünya çapında ortalama sıcaklıklar artar, aşırı sıcak dalgaları daha sık ve şiddetli hale gelir.Uluslararası toplantılarda açıklanan raporlara göre Dünyamız sanayi devrimi öncesi döneme göre artık 1,1°C derece daha sıcak
- Deniz Suyu Seviyesi Yükselmesi: Kutup bölgelerindeki buzulların erimesi ve okyanuslardaki su sıcaklığının artması, denizde oluşmasının yükselmesine neden olur.
- İklim Olaylarının Artışı: Kuraklık, sel, kasırga ve orman yangınları gibi aşırı hava olayları artabilir.En basit örneği ülkemizde Hortum olayının görülmesi ….
- Su Kaynakları: İklim değişikliği su kaynaklarının bulunabilirliği, bazı depoların su kaynağına yolu açılabilir.
- Ekosistem Etkileri: İklim değişikliği, doğal yaşam değişiklikleri etkileri ve bazı türlerin hayatta kalma süresinde değişiklikler olabilir.
- Tarım ve Gıda Güvencesi: İklim değişikliği, tarımın yetiştirilmesi ve gıda güvencesi üzerinde bozulmaların devam etmesi mümkündür.
Bununla beraber iklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkilerinin ciddi boyutlara ulaşmasıyla uluslararası toplum iklim değişikliği ile mücadelede çeşitli anlaşmalar ve protokoller yapıldı. Örneğin, Dışişleri Bakanlığı 2020 sonrası iklim değişikliği rejiminin çerçevesini oluşturan Paris Anlaşması, 2015 yılında Paris’te düzenlenen BMİDÇS (BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ) 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiştir. COP 21’de, 2020 sonrası için ilk kez küresel ölçekte bütün ülkeler sera gazı emisyonazaltımı taahhüdünde bulunmuşlardır. Paris antlaşması, sera gazı emisyonlarının sınırlanması ve dünya çapında ısınmayı sınırlamayı değiştirmesi uluslararası bir anlaşmadır. Ayrıca bireyler ve toplumlar da enerji tasarrufu, tamamlayıcı enerji kullanımı ve çevreyi koruma çabaları ile iklim değişikliğine karşı mücadelede rol oynayabilirler.Ayrıca İklim değişikliği ,.dünyanın sorunu olmasıyla birlikte bu sorun Uluslararası sorundan yerel soruna indirgenmeli ve tedbirleri artırılmalıdır. Yerelde bizler birey olarak
Yerel üreticileri destekleyebiliriz….
- Evimizde, balkonumuzda, bahçemizde yetiştiremediğimiz ürünler için zehirsiz üretim yapan çiftçilerin olduğu gıda kooperatiflerinden gıdamızı temin edebiliriz. Yerel üreticileri destekleyerek aynı zamanda, taşıma kaynaklı sera gazı salımlarını en aza indirebiliriz.
Plastikten uzak durabiliriz….
- Plastiklerin hammaddesi petroldür ve sera gazı salımına neden olur. Tek kullanımlık plastikler yerine, uzun ömürlü ve yeniden kullanılabilir ürünler seçmeliyiz
Toplu taşıma kullanabiliriz…
- İklim değişikliğine sebep olan sera gazı salımlarını önlemek için, mümkün olan her durumda toplu taşıma araçlarını tercih edebiliriz.
Sadece tüketmeyip üretebiliriz…
- Evimizin bahçesinde ya da balkonumuzda sebze, meyve, çiçek yetiştirebiliriz.
Son olarak söylemek istediğim; İklim Değişikliğine neden olan etmeleri yok etmek için YAŞANABİLİR bir Dünya, YAŞANABİLİR bir Türkiye için mücadele etmemiz gerekir