Marmara Post

Diyette motivasyonu azaltan yanlışlar

60 views
06 Şubat 2024 - 22:36
Diyette motivasyonu azaltan yanlışlar

Ceyda Turan

Diyetisyen

ceydaturan@marmarapost.com


Diyet sürecinde sağlıklı beslenme programına uyumdan daha önemli olan nedir? derseniz hiç tereddütsüz ‘motivasyon’ derim. Sürece başlama aşamasından sonra ‘istikrar’ ve devamlılığı getiren ‘motivasyon’ sağlandığında sonuç kaçınılmazdır. Fakat her zaman aynı motivasyonla devam edilmiyor ne yazık ki. Diyet sürecinde motivasyonu azaltan durumlar, yanlışlar nelerdir?

Detaylarını inceleyelim.

Diyet sürecinde motivasyonu azaltan durumlar:

1. Sık tartılma

Diyet sürecinde tartı somut bir sonuç olarak görüldüğü için kişide sık tartılma eğilimleri görülebilmektedir. Ne yazık ki tartılma sıklığının artması süreci olumsuz etkileyebilmektedir. Gün içinde yaşanan kilo dalgalanmaları çok normal bir durumken diyet sürecinde günde birkaç kez tartılma durumu istenilen rakamlar görülmediği takdirde motivasyon düşüklüğüne neden olabilmektedir. Aynı zamanda bu durum tartıyı bir stres faktörü haline getirebilir. Sürecin sürdürülebilirliği adına haftada 1 tartılmak idealdir. Doğru tartı sonucu ve değerlendirme için; aynı tartıda, sabah aç karnına, tuvalete çıktıktan sonra, ince kıyafetlerle, tartı düz ve sert bir zeminde iken tartılmalısınız.

2. Gerçekçi hedefler koymamak

Çoğu bireyin, diyet sürecinden beklentisi kısa sürede çok kilo kaybetmektir. Bir an önce sonuç alma isteği, hedefe hızlı ulaşamama durumlarında motivasyonu düşüren bir etkendir. Oysa gerçekçi hedeflerle, aşamalı olarak sonuca ulaşmak süreci hem daha keyifli hem daha sürdürülebilir kılacaktır. Gerçekçi hedeflerin daha ulaşılabilir olması ise bireyi başarılı hissettirerek motivasyonunun yüksek kalmasını sağlamaktadır.

3. Sürekli diyet hakkında konuşmak

Ev içinde veya sosyal ortamda diyet hakkında konuşmak birey üzerindeki stresi artırabilmektedir. Çevreden gelen ‘sen diyette değil misin çok fazla yiyorsun’, ‘kilo verememişsin zaten’, ‘aman ne gerek var diyete’ gibi müdahaleler kişide olumsuz etki oluşturarak motivasyon düşürebilmektedir. Birey, sağlıklı beslenme sürecinde olduğunu, onu olumlu etkileyecek bireyler dışında kimseyle paylaşmak zorunda değildir. Bu şekilde kimsenin olumsuz etkilerine maruz kalınmadığından diyet motivasyonu korunur.

4. Sonuç odaklı olmak

Diyette her zaman sonuç odaklı olmak sağlıklı bir diyet süreci sağlamaz. Diyete süreç odaklı bakılma nedeni, çabuk sonuç almak için sürdürülebilir olmayan çok düşük kalorili diyet programları uygulanmasıdır. Maalesef doğru olmayan bu yöntemler kiloların hızla geri alınmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bir diyet süreci ise, kişiye özel doğru diyet planlaması ile uygulanabilir olmaktadır. Sağlıklı beslenme davranışları, öğrenilip uygulamaya geçirildiğinde sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlanacaktır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.